Deti z Detského domova Slon pripravili Vianočný benefičný koncert

09.12.2007 Prešov

Prešov 8. decembra (TASR) - Tradičný, v poradí 17. Vianočný benefičný koncert pre svojich príbuzných, kamarátov, sponzorov a hostí pripravili dnes v Prešove detí z Detského domova (DD) Slon zo Šarišských Michalian v ...
Koncert je každoročnou príležitosťou poďakovať sa všetkým, ktorí pomáhajú 74 dievčatám a chlapcom, žijúcim v súčasnosti v siedmich rodinách tohto DD. Ako uviedla riaditeľka DD Slon Eva Džodlová, táto forma sa im osvedčila, navyše koncert je prezentáciou približne 30 detí z DD, ktoré sa venujú spievaniu vo vlastnom súbore Sloníčatá. Džodlová vidí najväčší význam ich aktivity v tom, že sa realizujú. \"Nachádzajú motiváciu a nachádzajú to, že sú užitočné, že dokážu niekoho osloviť, \" zdôraznila pre TASR.
Sloníčatá do svojho koncertu pozvali za 17 rokov 65 hostí - jednotlivcov a kolektívov. Dnes prvýkrát vystupovala so súborom Nicole McLoud z USA, ako prvý hosť zo zahraničia s výnimkou Česka. Ide o speváčku, ktorá účinkovala napr. s Tinou Turnerovou. Po šiestich rokoch absencie prišiel medzi deti český podnikateľ Václav Fischer, ktorý im a ich predchodcom poskytol osem letných pobytov pri mori. Ako priznal, chystá nanovo podobné aktivity. Na všetkých koncertoch od ich začiatku boli traja umelci - speváčka Helena Vrtichová, Jozef Nodžák alias Majster N a Magdaléna Thierová s Detským baletným štúdiom z Bratislavy.
Podujatie využila Džodlová aj na oslavu 25. narodenín Ferka Baloga, vari najznámejšieho speváka Sloníčat, ktorý do DD Slon prišiel ako trojročný a v súčasnosti je študentom 3. ročníka odboru muzikálové herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na javisku dostal veľkú tortu a obrovské srdce.
Sloníčatá spievajú skladby samotnej Džodlovej. Dnes mala premiéru ďalšia z nich, pritom, ako s úsmevom riaditeľka DD dodala, ani nevie ich presný počet. Predpokladá, že ich skomponovala 90 a na koncertoch sa 50 ujalo. Deti najradšej spievajú také piesne, ktoré sa venujú podľa nej najhlbšiemu citu - láske. Pre Džodlovú mal koncert osobitnú príchuť, pred troma dňami sa stala prvýkrát starou mamou.
Koncert sa konal pod záštitou ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viery Tomanovej.
 

Vyberte región